English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic

ο

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
ads ads ads

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

JIMI HENDRIX...ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ..41 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ.. R.I.P

www.tips-fb.com


Πολλοί από εσάς θα έχουν σίγουρα ακούσει το όνομα Jimi Hendrix . Και πως όχι , αφού πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς μουσικούς , με τεράστια προσφορά στον κόσμο της rock . Όσοι έχετε ακούσει τη μουσική του φαντάζομαι θα ξέρετε γιατί . Εισήγαγε έναν δικό του , πρωτότυπο τρόπο παιξίματος , χρησιμοποιώντας στην κιθάρα του μπόλικες δόσεις ελεγχόμενης διαταραχής ( distortion ) και χτυπώντας άτακτα σχεδόν τις χορδές , βγάζοντας έναν ήχο ατίθασο , χαρακτηριστικό των 60s . Αγαπήθηκε από το κοινό , όχι μόνο για την μουσική του , αλλά και για τους αυτοσχεδιασμούς του επί σκηνής . Ξεσήκωνε τα πλήθη σπάζοντας και καίγοντας τις κιθάρες του , αλλά έμεινε στην ιστορία περισσότερο για τις ιδιότυπες μεθόδους του για να πάιζει κιθάρα . Βλέπετε , έπαιζε με την κιθάρα ανάμεσα στα πόδια , πίσω από την πλάτη , με το στόμα και ... με το "πουλί" του ... ( όπως μου έχουν πει και μεγαλύτεροι . Θα δείτε γιατί !! )


Ο Johnny Allen Hendrix γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1942 , και πήρε αργότερα το όνομα James Marshall από τον πατέρα του , James "Al" Hendrix . Το 1958 , ο νεαρός James παίρνει δώρο από τον πατέρα του μια ακουστική κιθάρα από δεύτερο χέρι , και συμμετέχει στο συγκρότημα The Velvetones . Το επόμενι καλοκαίρι , παίρνει μια ηλεκτρική , μια Supro Ozark 1560S . Το 1961 κατατάχθηκε στο στρατό των ΗΠΑ , και στο Fort Campbell , όπου υπηρετούσε , σχημάτισε τους King Casuals . Φεύγοντας από τον στρατό , λόγω ενός τραυματισμού στο πόδι , παίζει ως Jimmy James δίπλα σε μεγάλα ονόματα , όπως Ike και Tina Turner και ο Little Richard .
Το 1966 , ο μπασίστας των Animals , Chas Chandler , εντυπωσιάζεται τόσο σε μια εμφάνιση στο Cafe Wha? που παίρνει τον νεαρό Jimmy στο Λονδίνο για να σχηματίσει μια νέα μπάντα , με τον Mitch Mitchell στα ντράμς και τονNoel Redding στο μπάσο. Ακόμα ο Chandler αλλάζει το όνομα του Hendrix σε Jimi , και μέχρι το φθινόπορο του 1966 οι The Jimi Hendrix Experience ήταν το θέμα συζήτησης σε όλο το Λονδίνο . Το πρώτο τους single "Hey Joe" έμεινε δέκα εβδομάδες στα charts της Αγγλίας , φθάνοντας μέχρι και το Νο 6 . Ακολούθησε το 1967 το άλμπουμ Are you Experienced , ένας από τους πιο δημοφιλείς δίσκους όλων των εποχών , με κομμάτια όπως "Purple Haze", "The Wind Cries Mary", "Foxey Lady", "Fire" και "Are You Experienced?".


Ο Hendrix επιστρέφει στις ΗΠΑ το 1967 και ξεσηκώνει τα πλήθη στο Monterey International Pop Festival με την εκπληκτική του εκτέλεση του "Wild Thing" ( όπου αφού ... ασελγήσει πάνω στην κιθάρα του , την καίει (!!) και τη σπάει χτυπώντας την με μανία στο πάτωμα ) . Ακολουθεί το άλμπουμ Axis : Bold as Love . Το 1968 δημιουργεί το δικό του στούντιο ηχογραφήσεων , το Electric Lady Studios , από όπου βγάζει τοElectric Ladyland . Εν το μεταξύ , το 1969 το γκρούπ διαλύεται , έτσι ο Hendrix εμφανίζεται τον Αύγουστο με άλλο σχήμα , τους Gypsy Sun & Rainbows , στο Woodstock Music & Art Fair , όπου ιστορική έμεινε η επαναστατική διασκευή του εθνικού ύμνου της Αμερικής , της Αστερόεσσας ( "The Star Spangled Banner" ) που έπαιξε .
Στις αρχές του 1970 , ο Hendrix ξανασχηματίζει τους The Jimi Hendrix Experience , με διαφορετική σύνθεση , και μαζί ηχογραφούν κομμάτια για τοFirst Rays Of The New Rising Sun . Δυστυχώς , ο αρχηγός του γκρούπ δεν θα προλάβει να δει τον δίσκο αυτό να κυκλοφορεί . Ο James Marshall Hendrix πεθαίνει στις 18 Σεπτεμβρίου 1970 από αναρρόφηση , ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο , λιπόθυμος από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών . Ο θρύλος του ζει μέχρι σήμερα .
Ο Hendrix έμεινε στην ιστορία για πολλούς λόγους . Ένας είναι η μουσική του , που συνδύαζε την μουσική rock με τη jazz και τη Rythm 'n' Blues . Ίσως όμως ο σπουδαιότερος από αυτούς να είναι η ιδιαίτερη σχέση που είχε με την κιθάρα του , και η ξεσηκωτική του παρουσία στη σκηνή , με shows παρόμοια με την εκτέλεση του "Wild Thing" , που είδαμε παραπάνω . Για τον ίδιο λόγο , συγκροτήματα με τα οποία έπαιζε support ο Hendrix ζητούσαν να εμφανίζονται πριν από αυτόν , διότι το κοινό πορωνώταν τόσο που δεν είχε όρεξη να ακούσει άλλους μετά από αυτόν . Παρόλη την επαναστατική και θυελλώδη εμφάνισή του στη σκηνή , Ο Hendrix ήταν , κατά γενική ομολογία , ένας πράος και ήσυχος άνθρωπος . Όποιος έχει δει την τηλεοπτική εμφάνισή του στο άσπρο δωματιάκι , που παίζει το "Hear my train a'coming" , θα το κατάλαβε . Αυτή ακριβώς η αδυναμία χαρακτήρα είναι που τον οδήγησε στα ναρκωτικά και τελικά στον πρόορο και τραγικό θάνατό του , σε ηλικία μόλις 28 ετών , όπως τόσοι άλλοι θρύλοι πριν και μετά από αυτόν .




ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...