English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic

ο

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
ads ads ads

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΘΡΥΛΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΡΕΝΩΝ

www.tips-fb.com

 Είναι παλιομοδίτικα αλλά και μοντέρνα, ιδανικά για νέους αλλά και για ηλικιωμένους, προσφέρονται για ήρεμα αλλά και για περιπετειώδη ταξίδια, είναι οικονομικά αλλά και πολυέξοδα ­ σίγουρα πάντως ρομαντικά. Εκείνοι που επιλέγουν τον σιδηρόδρομο συναρπάζονται περισσότερο με το ταξίδι παρά με την άφιξη στον τελευταίο σταθμό. Ιδιαίτερα όταν ταξιδεύουν με θρυλικά τρένα. Το φημισμένο Οριάν Εξπρές, το περίφημο Τρένο των Μαχαραγιάδων, ο Υπερσιβηρικός, το ελβετικό Glacier Express, το πολυτελές Εξπρές της Ανδαλουσίας, το εξωτικό Γαλάζιο Τρένο ακολουθούν τις ράγες του παρελθόντος μέσα από τα ίδια βουνά και ποτάμια, τις ίδιες λίμνες, σήραγγες και γέφυρες, αποζημιώνοντας τους σύγχρονους ταξιδιώτες με εικόνες και εμπειρίες που δεν θα ζούσαν αν επέλεγαν οποιοδήποτε άλλο μεταφορικό μέσο.

*Eastern & Oriental Express





Μετά την επιχειρηματικά επιτυχημένη πορεία τού Orient Express, ο πρόεδρος των ξενοδοχείων Orient Express, James Β. Sherwood και η σύζυγός του, συγγραφέας Shirley Sherwood αποφάσισαν να δημιουργήσουν το πολυτελέστερο τρένο της Ανατολής, το οποίο θα πλησίαζε σε πολυτέλεια τον μυθικό του πρόγονο. Η απόφαση έγινε πράξη και το 1987 το Eastern & Oriental Express ξεκινά το πρώτο του ταξίδι. Το Ε&Ο (όπως το αποκαλούν εν συντομία) μένει στην ιστορία ως το πρώτο τρένο που μετέφερε επιβάτες απευθείας από τη Σιγκαπούρη και την Κουάλα Λουμπούρ στην Μπανγκόκ.
Η διαδρομή που ακολουθεί είναι: Σιγκαπούρη, Κουάλα Λουμπούρ, Μπάτεργουερθ, Σουρατάνι, Χούα Χιν, Κβάι, Μπανγκόκ και Τσιάνγκ Μάι. Οι επιβάτες μπορούν να περιηγηθούν μόνο στους ενδιάμεσους σταθμούς Σουρατάνι, Καντσαναμπούρι και Σουκοτάι. Οι τιμές συμμετοχής ποικίλλουν ανάλογα με τη διαδρομή που θα επιλέξετε· π.χ., Μπανγκόκ, Τσιάνγκ Μάι 280.000 δρχ. κατ' άτομο σε δίκλινη καμπίνα ­ Μπανγκόκ, Κβάι, Σιγκαπούρη 452.000 δρχ. Σημειωτέον ότι στη διάρκεια του ταξιδιού πρέπει να ξεχάσετε τα τζιν, τα σορτς και τα σανδάλια. Το πρωί δεν θα ξεχωρίζετε ως παραφωνία αν ντυθείτε κάπως πιο casual, το βράδυ όμως οι κύριοι θα νιώθουν σίγουρα πιο άνετα με σακάκι και γραβάτα και οι κυρίες με μακρύ βραδινό φόρεμα.
*Τα βαγόνια των Μαχαραγιάδων







Φανταστείτε ότι κάθεστε αναπαυτικά σε έναν βελούδινο καναπέ απολαμβάνοντας αρωματικό τσάι Μαδράς, διαβάζοντας τον αγγλικό Τύπο. Την ώρα που ο μαιτρ ντ' οτέλ προσθέτει λίγο ακόμη από το ζεστό ρόφημα στο μισοάδειο φλιτζάνι σας, εσείς ρίχνετε κλεφτές ματιές έξω από το τεράστιο παράθυρο απολαμβάνοντας τη θέα. Η Ινδία «προσκυνά» μπροστά στο «Τρένο των Μαχαραγιάδων», γνωστό ως Palace on Wheels, και οι λίγοι προνομιούχοι ταξιδιώτες που έχουν να διαθέσουν 97.000 δρχ. τη βραδιά απολαμβάνουν τη μαγεία της Ινδίας ­ χωρίς δυστυχώς να εμπλακούν σ' αυτήν.
Το «Τρένο των Μαχαραγιάδων» είναι ένα κινούμενο παλάτι που άλλοτε εξυπηρετούσε την ανώτερη τάξη των Ινδών. Το πολυτελέστατο τρένο κινείται ακόμη με τη δύναμη του ατμού και η διαδρομή που καλύπτει στις πόλεις της επαρχίας του Ρατζαστάν διαρκεί οκτώ ημέρες. Στην τιμή, εκτός από τη διανυκτέρευση, περιλαμβάνονται: πλήρης διατροφή, όλες οι περιηγήσεις, ξεναγήσεις και είσοδοι σε μνημεία και παλάτια. Το χαρακτηριστικό τού Palace on Wheels είναι το βαγόνι - εστιατόριο όπου ο επιβάτης παρακολουθεί, ενώ γεύεται παραδοσιακά εδέσματα, τις ινδές χορεύτριες, μαγεύεται από τους ταχυδακτυλουργούς, ηρεμεί με τις μελωδικές φωνές των τραγουδιστών. Αυτό όμως που το κάνει να ξεχωρίζει από τα αντίστοιχα βαγόνια άλλων τρένων είναι μια «μικρή» ιδιαιτερότητα: δεν υπάρχει έξοδος για τα άλλα βαγόνια! Γι' αυτό ο επιβάτης είναι υποχρεωμένος να επιβιβάζεται και να αποβιβάζεται σ' αυτό όταν το τρένο έχει σταματήσει σε κάποιον από τους προκαθορισμένους σταθμούς. Οι μουσώνες ακινητοποιούν το τρένο κάθε καλοκαίρι. Το επόμενο δρομολόγιο έχει προγραματιστεί για τις 2 Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες: Goldair Tours (3241.169).
*Λευκές νύχτες με τον Υπερσιβηρικό





Αν τελικά πάρετε την απόφαση να ταξιδέψετε με τον Υπερσιβηρικό, σίγουρα σας αρέσουν δύο πράγματα: οι περιπέτειες και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Οι λευκές νύχτες της Σιβηρίας εκτός από μαγικές είναι και κρύες. Αρκεί να θυμηθεί κανείς το 70 υπό το μηδέν που είχε σημειωθεί έναν Ιανουάριο, πριν από κάποια χρόνια, στο Βερχογιάνσκ. Οσο για περιπέτειες, άλλο τίποτε... Σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, και όχι μόνον, η εγκληματικότητα στη Ρωσία έχει αυξηθεί. Στη Σιβηρία μάλιστα Δυτικοί επιχειρηματίες γίνονται όλο και συχνότερα θύματα κλοπών αυτοκινήτων, ενώ τα επεισόδια αυξάνονται στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ιδίως στον Υπερσιβηρικό.
Παρ' όλα αυτά αρκετοί Ελληνες επιχειρούν το ταξίδι με τον Υπερσιβηρικό, αν και η αίγλη έχει πια φθαρεί και οι γοητευτικοί «κόκκινοι» κατάσκοποι αντικαταστάθηκαν από τους ρώσους μαφιόζους. Το μόνο που απέμεινε είναι η ρώσικη τούνδρα και τα μαγευτικά τοπία που εναλλάσσονται το ένα μετά το άλλο από τη Μόσχα ως το Πεκίνο. Ο επιβάτης που ταξιδεύει με τον Υπερσιβηρικό έχει τη δυνατότητα πολλών συνδυασμών. Υπάρχουν non stop δρομολόγια Μόσχα - Πεκίνο και Μόσχα - Βλαδιβοστόκ, αλλά και αντίστοιχα με στάσεις σε πόλεις στις οποίες υπάρχει δυνατότητα διαμονής και συνέχισης του ταξιδιού την επομένη. Οι επιβάτες δεν μπορούν να κατεβούν σε κάθε πόλη γιατί οι στάσεις είναι ολιγόλεπτες (10-20 λεπτά). Υπάρχει πάντως και η δυνατότητα έναρξης του ταξιδιού από το Ιρκούτσκ.
Συγκεκριμένα, το δρομολόγιο Μόσχα - Πεκίνο πραγματοποιούν δύο τρένα, ένα κινεζικό μέσω Μογγολίας και ένα ρωσικό μέσω Μαντζουρίας. Η τιμή του εισιτηρίου ξεκινά από περίπου 200.000 δρχ. κατ' άτομο σε δίκλινη καμπίνα. Το πακέτο περιλαμβάνει: μία νύχτα διαμονή σε ξενοδοχείο τριών αστέρων στη Μόσχα, μεταφορές, πλήρη διατροφή, δύο εκδρομές στη Μόσχα και συνοδό. Για το κόστος διαμονής σε διάφορες πόλεις - σταθμούς, πληροφορίες στο πρακτορείο Kinissi (031-237.000).

*Το Glacier Express των Αλπεων





Μόνο επτάμισι ώρες διαρκεί το ταξίδι με το Glacier Express, οι οποίες αρκούν για να γεμίσουν τις μπαταρίες σας για τον υπόλοιπο χρόνο. Με το τέλος του ταξιδιού, στις αποσκευές σας θα προσθέσετε και μια συλλογή από εικόνες που κόβουν την ανάσα. Η διαδρομή στην καρδιά των Ελβετικών Αλπεων περνάει πάνω από 291 γέφυρες, μέσα από 91 τούνελ και από την παγωμένη λίμνη Oberalp στα 2.033 μέτρα ­ την πηγή του ποταμού Reuss. Από το αναπαυτικό πανοραμικό βαγόνι ­ στο οποίο θα πρέπει να έχετε κλείσει θέση ημέρες πριν ­ ξετυλίγεται το μαγικό παραμυθένιο σκηνικό των Ελβετικών Αλπεων: παρθένα δάση, ήρεμα αλπικά τοπία, θορυβώδεις ποταμοί, ορεινές πεδιάδες. Η διαδρομή από το Τσερμάτ στο Σεν Μόριτζ κοστίζει περίπου 50.000 δρχ. στην περίπτωση που αγοράσετε το εισιτήριο στην Ελβετία. Μπορείτε βεβαίως να εξασφαλίσετε τη θέση σας από την Ελλάδα. Η τιμή ενός πακέτου που συνδυάζει δύο διανυκτερεύσεις με πρωινό σε ξενοδοχείο τριών αστέρων και θέση στο τρένο είναι 84.300 το άτομο. Πληροφορίες: Swiss Holidays (3637.076).
*Το Γαλάζιο Τρένο της Νοτίου Αφρικής






Η Νότιος Αφρική ήταν άλλοτε ο παράδεισος για τους μυημένους στην περιπέτεια, οι οποίοι ταξίδευαν με ελάχιστες ανέσεις. Τα πράγματα άλλαξαν στις αρχές του αιώνα μας, όταν εμφανίστηκε το πρώτο πολυτελές τρένο, το οποίο συνέδεσε το Γιοχάνεσμπουργκ με το Κέιπ Τάουν. Αρχικά ονομαζόταν Union Limited, αργότερα λόγω του χρώματός του έμεινε στην ιστορία ως το Γαλάζιο Τρένο (The Blue Train). Από το 1946 το όνομά του έγινε συνώνυμο της πολυτέλειας, αν και οι τελευταίες αλλαγές τον Σεπτέμβριο του 1997 τού χάρισαν την παγκόσμια προσοχή αφού οι υπηρεσίες που προσφέρει αντιστοιχούν πλέον σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων.
Η διαδρομή Κέιπ Τάουν - Πραιτώρια (μία διανυκτέρευση στο τρένο) κοστίζει (χωρίς επιστροφή) περίπου 160.000 δρχ. σε πολυτελή καμπίνα και 65.000 δρχ. σε α' κατηγορίας. Από την Πραιτώρια στους Καταρράκτες της Βικτωρίας ­ η διαδρομή είναι γνωστή και ως Zimbabwe Spectacular ­ ο ταξιδιώτης θα διανυκτερεύσει δύο νύχτες στο Γαλάζιο Τρένο. Η τιμή της συμμετοχής (χωρίς επιστροφή) είναι 125.000 δρχ. για την πολυτελή καμπίνα και 32.200 δρχ. για καμπίνα α' κατηγορίας. Οι τιμές είναι κατ' άτομο σε δίκλινη καμπίνα.
*Το Εξπρές της Ανδαλουσίας
Τίποτε πιο εύκολο από το να κάνετε τον γύρο της Ισπανίας με τρένο. Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι σύγχρονο και άνετο. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες ιδιαίτερες διαδρομές που ξεχωρίζουν. Μια από αυτές είναι η ονειρεμένη πορεία τού Εξπρές της Ανδαλουσίας (Al Andalus). Ξεκινάει από τη Σεβίλλη, διασχίζει την κοιλάδα του Γουαδαλκιβίρ και φθάνει στην Κόρντοβα για να καταλήξει τελικά ­ μετά από πέντε ημέρες ­ στη Γρανάδα. Οι καμπίνες που φιλοξενούν τους ταξιδιώτες είναι διακοσμημένες σε στυλ μπελ επόκ. Οι υπηρεσίες είναι υψηλών προδιαγραφών, η φιλοξενία ιδιαίτερα προσεγμένη και το φαγητό εξαιρετικό.
Το ταξίδι στην Ανδαλουσία πραγματοποιείται από τον Μάιο ως τον Ιούνιο και από τον Σεπτέμβριο ως τον Νοέμβριο. Το κόστος είναι περίπου 350.000 δρχ. κατ' άτομο σε δίκλινη καμπίνα και περιλαμβάνει πλήρη διατροφή και ξεναγήσεις στις πόλεις - σταθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...