English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic

ο

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
ads ads ads

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

5 προορισμοί γεμάτοι μουσική

www.tips-fb.com


Πόλεις που έγραψαν τη δική τους ιστορία στη μουσική, όπου οι ντόπιοι μοιάζουν σα να έπιασαν για πρώτη φορά στα χέρια τους μουσικό όργανο στη βρεφική ηλικία. Πόλεις όπου αντί για αλφάβητο χρησιμοποιούν τις 7 νότες. Ακολουθούν 5 προορισμοί γεμάτοι μουσική.

Σιάτλ, ΗΠΑ



Η πόλη που έβγαλε το grunge, ίσως τον πιο καθοριστικό ήχο της δεκαετίας του 90. Γενετήρια καλλιτεχνών, όπως ο Τζίμι Χέντριξ και συγκροτημάτων όπως οι Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden και πολλοί άλλοι. Μέχρι και σήμερα η πόλη ξεχειλίζει από νέα συγκροτήματα, μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες, μουσικά μουσεία και φυσικά, ροκ μπαρ. Σε όποιο στενό και να βρεθεί κανείς σίγουρα θα βρει τουλάχιστον ένα μπαράκι με καλή live ροκ μουσική. Το γνωστότερο απ’ όλα είναι χωρίς καμία αμφιβολία το Crocodile Cafe (2200 2nd Ave), το ιστορικότερο μαγαζί της πόλης όπου έχουν παίξει τα σημαντικότερα ονόματα, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των Nirvana. Σήμερα, σχεδόν κάθε βράδυ μπορεί κανείς να παρακολουθήσει live από τοπικά μικρά (αλλά καλά) γκρουπάκια, μέχρι μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής.

Ο Κερτ Κομπέιν των Nirvana



Άγαλμα του Τζίμι Χέντριξ



Kingston, Τζαμάικα



Η Τζαμάικα γενικά έχει προσφέρει απλόχερα στον κόσμο μια μεγάλη γκάμα από είδη μουσικής. Παίρνοντας στοιχεία από την μουσική κουλτούρα των ΗΠΑ, της Αφρικής και των γειτονικών νησιών της Καραϊβικής, οι κάτοικοι της Τζαμάικα δημιούργησαν τη reggae, το ska, το dub και πολλά άλλα παρεμφερή μουσικά είδη. Το Kingston είναι η πόλη όπου η μουσική κουλτούρα του Τζαμαϊκανού λαού είναι εμφανής όσο πουθενά αλλού. Δεν είναι τυχαίο που εκεί βρίσκεται και ένα μουσείο αφιερωμένο στο πιο διάσημο τέκνο της Τζαμάικα, τον Μπομπ Μάρλεϊ. Το Kingston εύκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί μουσική πρωτεύουσα της χώρας, αφού είναι γεμάτο με μαγαζιά όπου κάθε βράδυ η μουσική ρέει άφθονή και γλυκιά σαν το ρούμι. Το πιο γνωστό και μεγάλο κλαμπ είναι το τριώροφο Quad (20 - 22 Trinidad Terrace, New Kingston): στο ισόγειο παίζει απαλή τζαζ, ενώ στον 1ο και 2ο όροφο το κέφι δε σβήνει ποτέ με εγχώρια παραδοσιακή χορευτική μουσική.

Πλανόδιοι μουσικοί



Quad



Ρέκιαβικ, Ισλανδία



Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι το Ρέκιαβικ άνοιξε καινούριους δρόμους στη μουσική. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι η Bjork έκανε εκεί τα πρώτα της βήματα (με το πρώτο της συγκρότημα, τους Sugarcubes) και συνεχίζει να συνθέτει εκεί, θα αρκούσε για να δικαιολογήσει την ύπαρξη του Ρέκιαβικ σε αυτή τη λίστα. Όμως εκτός της Bjork, από το Ρέκιαβικ είναι επίσης και το συγκρότημα Sigur Ros' που έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στα μουσικά δρώμενα από το 1997 που κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ. Για όλους τους φίλους της electronica μουσικής το Ρέκιαβικ είναι ο παράδεισος επί γης, αφού η πόλη μοιάζει να πάλλεται διαρκώς σε ηλεκτρονικούς ρυθμούς. Η καρδιά της μουσικής σκηνής του Ρέκιαβικ χτυπάει δυνατά στην οδό Laugavegur, όπου τα δεκάδες cafe-bars βρίσκονται παρατεταγμένα και ανοιχτά από το απόγευμα.


Αβάνα, Κούβα



Η salsa, η son (παραδοσιακή μουσική της Κούβας), η meringue και η jazz στην κυριολεξία αντηχούν από κάθε στενό της Αβάνας. Η πόλη οφείλει τα μέγιστα στο μουσικό συγκρότημα Buena Vista Social Club οι οποίοι έκαναν γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο τόσο την ίδια την πόλη, όσο και την μουσική της παράδοση. Τα σημαντικότερα κλαμπ, με live φυσικά μουσική και πολύ χορό, είναι το Casa de la Musica de Galiano στο κέντρο της πόλης (μεταξύ των δρόμων Neptuno και Concordia), το Casa de la Musica στην Miramar (Calle 20 esquina a 35) και το Disco Ribera Azul (Galiano και Malecon), πάλι στο κέντρο της Αβάνας. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανείς που να πάτησε το πόδι του στην Αβάνα και να μην ερωτεύτηκε το μουσικό ταμπεραμέντο της πόλης.

Πλανόδιοι μουσικοί



Ron Havana Club



Σικάγο, ΗΠΑ




Η windy city είναι παγκοσμίως γνωστή ως το σπίτι της blues μουσικής. Για αυτό δε θα μπορούσε με τίποτα να λείπει από μiα τέτοια λίστα. Η blues σκηνή του Σικάγο είναι το προϊόν μίας πολύ ιδιαίτερης χρονικής περιόδου, από το 1910 μέχρι και το 1930, που έμεινε στην ιστορία με το όνομα Great Migration (μεγάλη μετανάστευση) λόγω του ότι υπολογίζεται πως τότε μετανάστευσαν από την Αφρική στις ΗΠΑ περίπου 2 εκατ. μαύροι. Οι νωχελικοί ρυθμοί και οι παραπονεμένες κιθάρες δεν έχουν σιωπήσει από τότε κι έτσι η ένδοξη παράδοση της μπλουζ σκηνής του Σικάγο συνεχίζει να δίνει το στίγμα στο nightlife της πόλης. Δεκάδες είναι τα μπαράκια και τα μεγάλα κλαμπ που προσφέρουν αυθεντικές μπλουζ βραδιές, όπως το Blue Chicago, το Buddy Guy’s και το Legends Kingston Mines να φιλοξενούν τα κορυφαία ονόματα της blues και jazz μουσικής. Σημειώστε ακόμη το ετήσιο Chicago Blues Festival, το μεγαλύτερο στο είδος του, που γίνεται κάθε Ιούνιο στο Γκραντ Παρκ με ελεύθερη είσοδο και συγκεντρώνει 750.000 κόσμο.

thea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...