English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic

ο

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
ads ads ads

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Τα παράξενα φυτά του κόσμου

www.tips-fb.com
Rafflesia arnoldii
Aυτό το παρασιτικο φυτό δημιουργεί τον μγαλύτερο ανθό του κόσμου!Μυρίζει άσχημα και η τρύπα στο κέντρο του είναι χωριτικότητας 6 ή 7 λίτρων νερού. Το φυτό ατό δεν έχει ούτε κορμό, ούτε φύλλα αλλά ούτε και ρίζες!


Hydnora africana
Το φυτό αυτό αναπτύσσεται στι ερήμους τς Νότιας Αφρικής. Η μυρωδιά του σάπιου ανθού προσελκύει τα έντομα. Το φυτό εκτός από τα έντομα από τα οποία τρέφεται επιτίθεται και στις ρίζες των κοντινων φυτών.


Dracunculus vulgaris:
 Κοινή ονομασία του φυτού στην Ελλάδα (γιατί υπάρχει και σε αρκετές περιοχές στην χώρα μας) Δρακοντιά ή Φιδόχορτο.Μέσα από την λογχοειδή σπάθη αναπτύσσεται ένας λεπτός μακρύς σκουροπόρφυρος σπάδικας. Το άνθος αποπνέει έντονη και άσχημη μυρωδιά πτώματος, προσελκύοντας έτσι κυρίως μύγες τις οποίες παγιδεύει για μια ημέρα ώστε να μπορέσει να γονιμοποιηθεί.


Amorphophallus
Ένα ώριμο λουλούδι εκπέμπει μια έντονη και πολύ δυσάρεστη οσμή με σκοπό να προσελκύσει έντομα για γονιμοποίηση. Από αυτήν την δυσάρεστη οσμή ονομάστηκε και "λουλούδι-πτώμα". Το λουλούδι κρατάει ανθισμένο μόνο 2-3 μέρες. Εξαιρετικά μικρό διάστημα να αναλογιστεί κανείς ότι χρειάζονται 6-10 χρόνια για να ανθίσει. Η αποπνικτική οσμή του κρατάει μόνο τις πρώτες 8 ώρες τις ανθοφορίας του. Ο κόνδυλος του φυτού μπορεί να φτάσει τα 15 κιλά.


Welwitschia mirabilis

Βρίσκεται στη Namibia και είναι μοναδικό στο είδος του. Αποτελείται μόνο από φύλλα και έναν εύρωστο μίσχο με τις ρίζες.
Φτάνει μέχρι τα 2 μέτρα ύψος και 8 μέτρα πλάτος. Ζει από 400 έως 1500 χρόνια.

Το Welwitschia είναι πιθανά ένα λείψανο της jurassic περιόδου όταν κυριαρχούσαν τέτοια φυτά (τα αποκαλούμενα «gymnosperms«) στην παγκόσμια χλωρίδα. Ο πρόγονός του, παγιδεύτηκε σε ένα ξηρό περιβάλλον, ενώ όλοι οι στενοί συγγενείς του εξαφανίστηκαν χιλιάδες χρόνια πριν.

Είναι φαγώσιμο από τους κατοίκους της περιοχής, ψημένο ή άψητο. Έχει γεύση κρεμμυδιού. Μάλιστα το δεύτερο όνομά του είναι onyanga, που σημαίνει το κρεμμύδι της ερήμου.



 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...