English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic

ο

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
ads ads ads

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Τα 10 πιο παράξενα φαινόμενα

www.tips-fb.com



Η Μητέρα Φύση δεν θα πάψει ποτέ να εκπλήσει την ανθρωπότητα λόγω του απρόβλεπτου της. Μερικά από τα πιο συναρπαστικά πράγματα στη ζωή είναι τα φυσικά φαινόμενα. Έχουν την δύναμη να μας τρομάζουν και να μας αφήνουν γοητευμένους από την ομορφιά και τη μοναδικότητά τους. Ακολουθούν δέκα από τα  πιο παράξενα, αλλόκοτα και συναρπαστικά φυσικά φαινόμενα του πλανήτη.


1. Old Faithful



Yellowstone είναι καλύτερα γνωστό θερμοπίδακας στον κόσμο, λόγω της συνεπούς εκρήξεις του σχεδόν κάθε μία ώρα. Έως και 8.400 γαλόνια του ζεματιστό νερό πυροβολούν μέχρι τον ουρανό φθάνοντας στα ύψη πάνω από 100 πόδια. Όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1870 και έκτοτε πάνω από 30.000 εκρήξεις έχουν καταγραφεί. 
                                                             



2. Kelimutu



KelimutuΙνδονησία. Προσελκύει επισκέπτες λόγω των τριών εκπληκτικών λιμνών του κρατήρα και των διαφορετικών χρωμάτων τους! Βρίσκεται σε υφαίστειο σε ύψος 1.639 μέτρα  στο νησί Φλόρες και οι τρεις λίμνες αλλάζουν τα χρώματα τους συχνά. Όλα εξαρτώνται από την εποχή του χρόνου και την αλλαγή περιεκτικότητας σε άλατα. Αν και είναι επιρρεπείς σε τακτικές αλλαγές το κυρίαρχο χρώμα των Tiwu Ata Polo (η λίμνη του Λαού Bewitched) και Tiwu Nuwa Muri Koo Fai (στη λίμνη των νέων ανδρών και Κορών) είναι βαθύ κόκκινο-καφέ ή πράσινο. Η τρίτη λίμνη βρίσκονται πιο δυτικά από τις υπόλοιπες δύο και ονομάζεται Tiwu Ata Mbupu (Λίμνη των ηλικιωμένων), η οποία έχει πιο συχνά  μπλε χρώμα.

                                   



3. Surtsey



Τον Αύγουστο του 1883 το νησί της Ιάβας του Κρακατόα εξαφανίστηκε για πάντα από μία  βίαιη έκρηξη. Ακριβώς 80 χρόνια αργότερα ένα νέο ηφαιστειογενές νησί αναδύθηκε στη θέση του. Αυτό προκλήθηκε από μια  σειρά από λιγότερο άγριες εκρήξεις ηφαιστείων κάτω από τη θάλασσα, νότια της Ισλανδίας. Σε μόλις δύο μέρες αρκετοί τόνοι λάβας και σκόνης είχαν βγει στην επιφάνεια δημιουργώντας  ένα νέο νησί. Ο άνεμος και η διάβρωση έχει μειώσει το μέγεθός του νησιού από την πρώτη εμφάνισή του, αλλά αυτό δεν απέτρεψε μερικά ζώα να ζήσουν εκεί οπως αγριόκυκνοι, κοράκια και διάφορα χήνες.

                                   



4. Dead Sea - Νεκρά Θάλασσα



Ο τύπος στην εικόνα δείχνει ότι είναι απολύτως εύκολο να επιπλέουν στη Νεκρά Θάλασσα. Ο λόγος για αυτό είναι η περιεκτικότητα 25% σε αλάτι (κανονικό νερό της θάλασσας έχει περίπου 4-6). Προφανώς καμία θαλάσσια ζωή δεν μπορεί να ζήσει στη Νεκρά Θάλασσα, με την αυξημένη πυκνότητα του νερού επιπλέουν τα πάντα. Η Νεκρά Θάλασσα, έχει ενδιαφέρον,  διότι δεν είναι μόνο το χαμηλότερο μέρος του πλανήτη, αλλά είναι επίσης το πιο καυτό, εκτός από το εσωτερικό ενός ηφαιστείου, φυσικά!

                                   



5. Petrified Forest - Απολιθωμένο Δάσος



Ακριβώς έξω από την Αριζόνα, βαθιά μέσα στην έρημο μεταξύ Χόλμπρουκ και Navajo είναι τοΑπολιθωμένο Δάσος. Το "δάσος" αποτελείται από νεκρά απολιθωμένα δέντρα κυρίως arizonicum Araucarioxylon, (ένα αρχαίο είδος κωνοφόρου). Μια περίεργη διαδικασία αποσύνθεσης μετατρέπει το ξύλο των νεκρών δέντρων σε πέτρα.



6. Giant’s Causeway



Βρίσκεται στην Ιρλανδία και αποτελεί Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, αυτή η περιοχή  αποτελείται από στήλες βασάλτη και πέτρες. Οι 38.000 λίθινοι κίονες δημιουργήθηκαν μετά την έκρηξη ενός ηφαιστείου περίπου 60 εκατομμύρια έτη πριν. Η λάβα είχε παγώσει γρήγορα δημιουργώντας αυτές όμορφες στήλες. 

                                   



7. Pitch Lake - Λίμνη Πίσσας



Η Λίμνη Πίσσας είναι μία από τις μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα στο Τρινιντάντ, με πάνω από 20.000 επισκέπτες ετησίως. Αντίθετα από οποιαδήποτε άλλη λίμνη του κόσμου, αυτή περιέχει ένα παχύ μίγμα ασφάλτου, πηλό και αλμυρού νερού. Καλύπτει πάνω από 100 στρέμματα και έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ασφάλτου. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν υπάρχει ζωή που ζουν σε αυτό το εξιδρώματος.

                                   



8. General Sherman



Μη συμπεριλαμβανομένων των κοραλλιογενών υφάλων αυτό το περίφημο γιγαντιαίο δένδρο στην Καλιφόρνια είναι επίσημα το γηραιότερο  που ζεί στον κόσμο. Είναι κάπου μεταξύ 23 και 27 αιώνων. Ο κορμός του περιέχει 52.000 κυβικά μέτρα ξυλείας. Στέκεται περήφανα στα 275 πόδια ύψος, είναι περισσότερο από 36 μέτρα σε διάμετρο στη βάση του και έχει μια κορώνα που απλώνεται πάνω από 106 μέτρα!

                               



9. Σπήλαιο Dachstein 



Παγωμένες σήραγγες και τρομακτικές σπηλιές συνθέτουν το  Σπήλαιο Dachstein της Αυστρίας. Η μαγευτικές στήλες πάγου, οι καμάρες και οι σταλακτίτες διαμορφώθηκαν με τη δύναμη του αέρα που έλιωσε τμήματα του πάγου. Βαθύτερα υπάρχει ένα υπόγειο σαν γιγάντιος παγετώνας, αλλά μερικά από τα πιο καταπληκτικά αξιοθέατα μπορεί να δει κανείς λίγο πιο κάτω, όπου ορισμένα τμήματα του πάγου έχουν διαμορφώσει αυτό που μοιάζει με ένα τεράστιο καθεδρικό ναό πάγου.

                                       



10. Aurora Borealis - Βόρειο Σέλας



Αυτό το μυστηριώδες ακόμα όμορφο φυσικό φαινόμενο λέγεται ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της ζωής, αν είστε αρκετά τυχεροί για να το δείτε μόνοι σας. Το όνομα Aurora Borealis προέρχεται από τη ρωμαϊκή θεά της αυγής Aurora, και το ελληνικό όνομα για τον βοριά, Βορέας.  Το φανταστικό αυτό φαινόμενο προκαλείται από την σύγκρουση  των φωτονίων της Γης με τους ηλιακούς ανέμους. Θα πρέπει να είστε αρκετά τυχεροί ώστε να τα δείτε εάν επισκεφτείτε ορισμένες περιοχές τού Βορείου ή Νοτίου Ημισφαιρίου.

                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...