English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic

ο

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
ads ads ads

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Δημιουργικότητα στο άπειρο

www.tips-fb.com


από το ethnos.gr

Η κολεκτίβα Συν Απειρο αγαπά και προωθεί το κόσμημα μέσα από τον εκθεσιακό της χώρο, το εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας καθώς και τα σεμινάρια. Η Καλλιόπη Ανδρικοπούλου και ο Κώστας Λατούφης μας εισάγουν σε ένα σύμπαν συνεργασίας και δημιουργίας.

Μέσα στην ανομοιομορφία του Κεραμεικού, υπάρχει ένας χώρος που ξεχωρίζει -και όχι μόνο αισθητικά. Μια ομάδα νέων ανθρώπων δημιούργησε το Συν Απειρο, έναν χώρο με συλλογικό όραμα και με στόχο να γίνει «κοινότητα μοιράσματος δημιουργικών ιδεών». Η όλη ιδέα ξεκίνησε από μια τύποις κατάληψη του υπόγειου της πολυκατοικίας όπου πλέον στεγάζεται νόμιμα, για να εξελιχθεί σε ένα συλλογικό εργαστήριο στον τρίτο όροφο από μια ομάδα συμφοιτητών σε ΙΕΚ κοσμήματος, και να προχωρήσει πριν από τέσσερα χρόνια και στη δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου στο ισόγειο.
Κοσμήματα. Ο εκθεσιακός χώρος φιλοξενεί τη δουλειά νέων ανεξάρτητων καλλιτεχνών και ανανεώνεται κάθε μήνα.
Κοσμήματα. Ο εκθεσιακός χώρος φιλοξενεί τη δουλειά νέων ανεξάρτητων καλλιτεχνών και ανανεώνεται κάθε μήνα.

«Δημιουργήσαμε την ομάδα Συν Απειρο με αφετηρία την αγάπη μας για την τέχνη του κοσμήματος, με δίψα για γνώση, για δημιουργία και με την αμφισβήτηση των σχέσεων εργασίας που επικρατούν όχι μόνο στα εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας, αλλά και γενικότερα» θα πει η Καλλιόπη Ανδρικοπούλου, που μοιράζεται τις ώρες λειτουργίας του εκθεσιακού χώρου με τον Κώστα Λατούφη (κοινώς, LaTouf). «Το όνομα Συν Απειρο αποτυπώνει ότι πρόκειται για κάτι ανοιχτό, μια πρόταση προς όλους. Θέλουμε να μεγαλώσει, να γίνει όσο το δυνατόν πιο ευρύ. Να διαμορφώνουμε τη δική μας πραγματικότητα, τον δικό μας "χώρο", μέσα από τον διάλογο, την αλληλοβοήθεια και την ισότητα σε δημιουργικό και οικονομικό επίπεδο», αναφέρει ο κ. Λατούφης.
Ο εκθεσιακός χώρος, όπου διατίθενται ευφάνταστα κοσμήματα αλλά πλέον και ρούχα, αξεσουάρ, αντικείμενα και καλλυντικά -όλα χειροποίητα-, είναι εντυπωσιακός. Δημιουργήθηκε με πολλή προσωπική εργασία από την ομάδα και τους φίλους τους. «Είναι ένας χώρος όπου επιλέξαμε να χρησιμοποιούμε παλιά αντικείμενα, επαναφέροντας τη χαμένη αξία τους με την προσωπική μας παρέμβαση, και να δημιουργήσουμε έτσι μια αντίθεση με τον χαρακτήρα των κοσμημάτων μας», αναφέρει ο ίδιος. Πολλά από τα έπιπλα «αντλήθηκαν» από τον δρόμο ή από σπίτια των γιαγιάδων, και το όλο σκηνικό βασίζεται στην αποδόμηση -ό,τι περιμένεις να είναι τρισδιάστατο, όπως π.χ. το τζάκι ή τα κηροπήγια, είναι flat, επίπεδα και ζωγραφιστά στον τοίχο, ενώ τα εκθεσιακά «κουτιά», πλαισιωμένα από παλιές κορνίζες, φαίνονται σαν πίνακες με εσωτερικό βάθος.
Μαθαίνοντας επ' άπειρω
Εμπνευστής. Η Καλλιόπη Ανδρικοπούλου, από τους βασικούς εμπνευστές του Συν Απειρο.
Εμπνευστής. Η Καλλιόπη Ανδρικοπούλου, από τους βασικούς εμπνευστές του Συν Απειρο.


Ο οργασμός δράσης, ωστόσο, βρίσκεται στον τρίτο όροφο, εκεί όπου πραγματοποιούνται τα Ελεύθερα Σεμινάρια Κοσμήματος. «Ελεύθερα, όχι με την έννοια του δωρεάν», διευκρινίζει η κ. Ανδρικοπούλου, «αλλά με έμπνευση την ελευθεριακή προσέγγιση της εκπαίδευσης, που πραγματοποιείται στο ελευθεριακό σχολείο "Paideia" στη Μέριδα της Ισπανίας, το οποίο είχαν επισκεφτεί μέλη της ομάδας. Τα σεμινάρια ήταν ένας τρόπος να μοιραστούμε την εμπειρία της συλλογικής διαδικασίας που βιώνουμε στο Συν Απειρο με περισσότερους ανθρώπους και, επιπλέον, να πραγματώσουμε μια εκπαιδευτική διαδικασία απελευθερωτική, χωρίς αυθεντίες, ανταγωνισμό, αξιολογήσεις. Μια διαδικασία μοιράσματος της γνώσης που τη διαχειρίζονται όσοι συμμετέχουν σε αυτή, ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, με διάλογο και αλληλεγγύη. Δεν επιβάλλουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά ζητάμε πρωτοβουλία» συνεχίζει η ίδια, που, μετά από το πτυχίο της στη Νομική της Αθήνας, αποφάσισε να ασχοληθεί με το κόσμημα, αλλάζοντας ρότα στη ζωή της.


Εκθεση. Τα έπιπλα είναι ανακαινισμένα από την κολεκτίβα.
Εκθεση. Τα έπιπλα είναι ανακαινισμένα από την κολεκτίβα.

Ατομα με διαφορετική ηλικία και υπόβαθρο συμμετέχουν στα σεμινάρια. Αλλοι ερασιτεχνικά, για τη δημιουργία και τη διασκέδαση, άλλοι σκοπεύουν να εφαρμόσουν επαγγελματικά τις γνώσεις που αποκτούν. Καθένας από τους μαθητές έχει στη διάθεσή του έναν εξοπλισμένο πάγκο με φλόγιστρο και μοτέρ, όπως και κοινόχρηστα εργαλεία και μηχανήματα, ενώ παράλληλα με τα σεμινάρια κοσμήματος πραγματοποιούνται και σεμινάρια σχεδίου και σχεδιασμού, αλλά και θεματικά διήμερα, για παπιέ μασέ, «υγρό γυαλί», πλέξιμο, περιοδικές εκθέσεις, μπαζάρ. Η προσέλευση μαθητών είναι εντυπωσιακή. «Φαίνεται ότι ο κόσμος προτιμάει να ξοδεύει κάποια χρήματα για να κάνει κάτι δημιουργικό, παρά να πίνει απλώς μπίρες» θα πει η αρχιτέκτονας Κατερίνα Λατούφη, που διδάσκει σχέδιο στο Συν Απειρο. «Οταν μαθαίνεις κάτι, ειδικά σε αυτή την περίοδο, νιώθεις ότι προχωράς, ότι δεν μένεις στάσιμος ή δεν γυρνάς προς τα πίσω».
Σεμινάρια. Γίνονται στον τρίτο όροφο, στο εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας που υπ-άρχει στο Συν Απειρο, και στηρίζονται στη βάση της ελευθεριακής εκπαίδευσης.
Σεμινάρια. Γίνονται στον τρίτο όροφο, στο εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας που υπ-άρχει στο Συν Απειρο, και στηρίζονται στη βάση της ελευθεριακής εκπαίδευσης.


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Πυρήνες πολυφωνίας


Χειροποίητα. Μαζί με τα κοσμήματα διατίθενται ρούχα, αξεσουάρ, αντικείμενα και καλλυντικά  όλα χειροποίητα, ιδιαίτερα κομμάτια και σε προσιτές τιμές.
Χειροποίητα. Μαζί με τα κοσμήματα διατίθενται ρούχα, αξεσουάρ, αντικείμενα και καλλυντικά "όλα χειροποίητα, ιδιαίτερα κομμάτια και σε προσιτές τιμές.
Τα σεμινάρια, που γίνονται σε απογευματινά και πρωινά τμήματα, ένα τετράωρο την εβδομάδα, δεν έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, όπως δεν έχουν και συγκεκριμένη «ύλη». Σκοπός τους είναι να δημιουργούνται πυρήνες συλλογικής έκφρασης και πολυφωνίας. Αυτό σημαίνει ότι τόσο η εμπειρία όσο και η απειρία είναι ζητούμενο. Οι ομάδες συγκροτούνται από άτομα που ασχολούνται πρώτη φορά με το αντικείμενο και άτομα που έχουν προηγούμενες γνώσεις, και αυτή ακριβώς η αλληλεπίδραση κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων είναι για όλους η πιο σημαντική παιδεία.
ΝΤΟΣΗ ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ


ΦΩTOΓΡAΦIΕΣ: ΕΥΗ ΖΟΥΠΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...